ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ & ΠΡΑΞΗΣ | ΣΣΠ-5
Αν σε μια σχέση ή μια ομάδα, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο πλεονέκτημα του ενός και στο μειονέκτημα του άλλου, τότε όλοι οι συμμετέχοντες έχουν το δικαίωμα για ισορροπία. Το αισθάνονται ως απαίτηση της συνείδησης, κι αν δεν την ακολουθούν συνειδητά, την ακολουθούν βίαια. Βιώνουμε λοιπόν τη συνείδηση, επίσης με έναν ιδιαίτερο τρόπο ως αίσθηση ισορροπίας και αντιστάθμισης. Αυτή την ανάγκη για αντιστάθμιση, την αισθανόμαστε και απέναντι στη μοίρα, όταν έχουμε ένα πλεονέκτημα χωρίς τη σύμπραξή μας ή χωρίς τύχη.
– Bert Hellinger, Μονοπάτια της Αγάπης, Εκδόσεις Αλφάβητο Ζωής®
Θεμελιωτής της Συστημικής Αναπαράστασης
Αν σε μια σχέση ή μια ομάδα, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο πλεονέκτημα του ενός και στο μειονέκτημα του άλλου, τότε όλοι οι συμμετέχοντες έχουν το δικαίωμα για ισορροπία. Το αισθάνονται ως απαίτηση της συνείδησης, κι αν δεν την ακολουθούν συνειδητά, την ακολουθούν βίαια. Βιώνουμε λοιπόν τη συνείδηση, επίσης με έναν ιδιαίτερο τρόπο ως αίσθηση ισορροπίας και αντιστάθμισης. Αυτή την ανάγκη για αντιστάθμιση, την αισθανόμαστε και απέναντι στη μοίρα, όταν έχουμε ένα πλεονέκτημα χωρίς τη σύμπραξή μας ή χωρίς τύχη.– Bert Hellinger, Μονοπάτια της Αγάπης, Εκδόσεις Αλφάβητο Ζωής®
Θεμελιωτής της Συστημικής Αναπαράστασης
Σκοπός μας είναι να κατανοήσουμε, κάθε φορά το ουσιώδες. Αυτό που για εμάς έχει ή κρύβει μια ιδιαίτερη σημασία και το νόημα που αναζητούμε για τη λύση που επιδιώκουμε. Από το πλήθος το φαινομένων που εξελίσσονται μπροστά μας και μας αφορούν, μόνο η προσεκτική παρατήρηση έχει την ικανότητα να διακρίνει το ουσιώδες. Αυτό, αναδύεται ξαφνικά από το κρυμμένο όπως μια αστραπή – και σχεδόν πάντα, το ουσιώδες είναι πέρα από οτιδήποτε έχουμε φανταστεί με τις ιδέες μας ή με τη λογική. Το ουσιώδες, όμως, περιβάλλεται και από κάτι που είναι κρυμμένο ή αθέατο…
Η ουσιώδης συμβολή του Bert Hellinger στη Συστημική Σκέψη και τις Ανθρώπινες Σχέσεις ήταν η πρωτοποριακή του μελέτη και παρατήρηση της Συνείδησης. Ο Hellinger διεπίστωσε ότι η Συνείδηση λειτουργεί σαν ένα εσωτερικό όργανο συστημικής ισορροπίας. Έτσι, μπορούμε να αντιληφθούμε αν βρισκόμαστε σε αρμονία με το ανθρώπινο σύστημα όπου ανήκουμε – στο ζευγάρι, την οικογένεια, την εργασία, την κοινότητα, την ομάδα κ.α.
- Αυτό που κάνω διαφυλάσσει και διασφαλίζει τη σχέση μου με το σύστημα ή βλάπτει και ακυρώνει τη θέση μου σε αυτό;
- Έχω καθαρή συνείδηση, δηλαδή, είμαι σίγουρος ότι επιτρέπεται να ανήκω ακόμα εκεί;
- Έχω τύψεις, δηλαδή, πρέπει να φοβάμαι ότι δεν επιτρέπεται πια να ανήκω εκεί;
Η συνείδηση λειτουργεί και κατευθύνεται με διαφορετικά συναισθήματα αθωότητας και ενοχής. Μόλις αισθανόμαστε έτσι, όμως, παραβαίνουμε μια κρυμμένη συνείδηση, η οποία υπακούει σε μια γενικότερη ανάγκη για εξομάλυνση, ενότητα, ανταπόδοση, δικαιοσύνη, σεβασμό και αναγνώριση, ανάμεσα στις σχέσεις και τα μέλη του συστήματός μου.
Αυτή την αθέατη συνείδηση, καλούμαστε να γνωρίσουμε και να την παρατηρήσουμε σε αυτό το βιωματικό σεμινάριο της σειράς σπουδών Συστημικής Σκέψης & Πράξης, με εργαλείο μας τη Συστημική Αναπαράσταση.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
- Συνείδηση Ομάδας – Εξισορρόπηση
- Φαινομενολογία – Συνείδηση – Ενοχή
- Εκδίκηση – Συγχώρεση – Θύμα – Θύτης
- Συναίσθημα – Οργή – Θυμός
- Βοήθεια και Βοηθός – Ταπεινός – Μικρός
- Η Συστημική Αναπαράσταση ως Κίνηση της Συνείδησης
No Comments