ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ | Σπουδές ΣΣΠ

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ KAI Η ΑΛΛΑΓΗ

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΕΝΟΤΗΤΑ 8

Μόνο αναλαμβάνοντας το ρίσκο να επιτρέψουμε στην πραγματικότητα να γίνει αισθητή, θα καταφέρουμε να μεταμορφωθούμε. Η αλλαγή είναι αλλαγή στην πράξη και όχι σκέψεις περί της αλλαγής.

Πίσω από το Πρόβλημα και πίσω από τη Λύση

Μια θεμελιώδης αρχή της προσωπικής διαδικασίας αλλαγής είναι το να αναγνωρίσουμε την ουσιώδη κατάσταση που κυριαρχεί στην εσωτερική μας εμπειρία ζωής και εμπειρία εαυτού. Ποια είναι η ουσιώδης κατάσταση, στην οποία δεν μπορώ να αναγνωρίσω τον εαυτό μου ως πλήρη και ενιαίο, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζω απειλή ή κίνδυνο για αυτό που είμαι, για τις σχέσεις μου και για τους στόχους μου; Αυτή η ουσιώδης κατάσταση θα πρέπει να ιδωθεί ως ένα φαινόμενο, δηλαδή, θα πρέπει να αναζητηθούν οι δυναμικές εκείνες που καθιστούν την κατάσταση αυτή τόσο επιδραστική σε αυτό που είμαι και που επιδιώκω να ζήσω. Θα μπορούσε, επίσης, αυτή η ουσιώδης κατάσταση να παραπέμπει σε ένα αδρανές φαινόμενο, μια στατική κατάσταση που υφίσταται για πολύ χρόνο τώρα, έχει γίνει κάτι σαν αναπόσπαστο στοιχείο του τρόπου που υπάρχω και λειτουργώ. Γιατί όμως να με ενοχλεί μια τέτοια κατάσταση; Γιατί να με απειλεί ή να κινδυνεύει η πορεία της ζωής μου πλέον;

Σήμερα, στην αισθητή πραγματικότητα της ζωής μου κάτι ίσως να έχει μεταβληθεί… Ίσως να είναι μια νέα προσωπική σχέση, μια νέα επαγγελματική ευκαιρία, μια νέα βαθιά μου επιθυμία για εκπλήρωση ή η αναγνώριση μιας ανάγκης μου που χρειάζεται τώρα να καλυφθεί. Έχει επέλθει πλέον μια εσωτερική μεταβολή, μια ουσιώδης μετατόπιση της συνειδητότητάς μου προς κάτι καινούργιο και δημιουργικό. Αυτήν τη στιγμή, δημιουργείται μια νέα αντίληψη προσωπικών αναγκών και επιθυμιών σε σχέση με την πραγματικότητα που βιώνω.

Οι Τάξεις της Αλλαγής και των Συστημικών Φαινομένων

Στο βιωματικό συστημικό σεμινάριο με θέμα «Το Φαινόμενο και η Αλλαγή», ερχόμαστε σε επαφή με τις Τάξεις της Αλλαγής και τις Τάξεις των Φαινομένων, που έχουν σχέση με την ουσιώδη κατάσταση κάθε ατόμου στη ζωή, δηλαδή, ως μέλους προσωπικών σχέσεων, οικογενειών, εργασιακών και επαγγελματικών συστημάτων και κοινωνικού, εθνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος. Μέσα από τις ειδικές βιωματικές διεργασίες του σεμιναρίου, αναγνωρίζουμε το είδος του συστημικού φαινομένου που βρίσκεται επί του παρόντος σε εξέλιξη. Επίσης, αναγνωρίζουμε το είδος της αλλαγής που δυναμικά εξελίσσεται μέσα από αυτό το φαινόμενο. Με μια τέτοια ανάγνωση της πραγματικότητας, μπορεί κάθε συμμετέχων στο σεμινάριο να διαγνώσει σε ποια στοιχεία του φαινομένου που βιώνει, θα χρειαστεί να παρέμβει και με ποιο τρόπο.

Η Καλύτερη Λύση

Τελικά, το Πρόβλημα και η Λύση δεν είναι παρά ένα αντικαθρέφτισμα μιας, εσωτερικής για εμάς και βαθύτερης για την πραγματικότητα, σχέσης: του Φαινομένου και της Αλλαγής. Μόνο αναγνωρίζοντας το Φαινόμενο που βιώνω, διακρίνω το Πρόβλημα και μόνο αναγνωρίζοντας την τάξη της Αλλαγής που συμβαίνει, ανοίγω προς μια Λύση που είναι δυνατόν να υπάρξει για μένα – προς την Καλύτερη Λύση.

Staff
ΝΙΚΟΣ Μ. ΒΑΓΙΑΚΑΚΟΣ
  • Role : Δ/ντής Προγραμμάτων & Υπηρεσιών, Εκπαιδευτής, Σύμβουλος, Υπεύθυνος Εκδόσεων
  • Website : https://alfabito-zois.tempurl.host
  • Experience : Βιωματική εκπαίδευση ενηλίκων (1999), Συστημική εργασία (2000), Coaching & Mentoring (2001), Υπερπροσωπική έρευνα (2008)
  • Specialist in : Στελεχιακή & Οργανωσιακή Ανάπτυξη, Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, Συστημική Φαινομενολογία, Coaching & Mentoring, NLP, Υπερπροσωπική Ψυχολογία
Read More

No Comments

Give a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.